Geen producten (0)

Hoe ga jij om met je menstruatie?

Hoe ga jij om met je menstruatie?

Er is een goede reden dat we menstrueren, dat weten we ondertussen steeds beter. Het dient voor steeds meer vrouwen niet meer alleen als last, of als barrière om het beste uit je dag te halen.

We zijn ons er van bewust dat onze menstruatie ook iets nuttigs is, zonder je menstruatie is er letterlijk geen leven. Het staat voor vruchtbaarheid en tegelijkertijd spoelt het je baarmoeder elke maand weer schoon. Ik geloof er in dat je menstruatie elke maand de ballast die je hebt opgebouwd weg spoelt, alles wat je die maand hebt meegemaakt, elke emotie. Elke cyclus is dan ook een schone lei en een nieuwe start.

Nou leuk! Hoor ik je denken, mag dat dan even wat minder lang of minder heftig! Ik geloof er ook in dat zelfs de krampen en de hevigheid van bloeden ons iets verteld over je dagelijks leven maar ook over hoe je met al die emoties en gebeurtenissen om gaat. Laat je makkelijk los? Of vind je het misschien lastig om dingen te laten gaan waar je geen invloed meer op hebt. Ik weet niet of ik in deze blog de diepgang bereik waar ik op doel, maar dat ga ik wel proberen te behalen. Voor mij zit het uitleggen van dit stuk zo diep dat ik er bijna geen woorden aan kan geven.

Denk even terug aan de tijd dat je tiener meisje was, en dat je voor het eerst “ongesteld” werd. Ik zet het tussen die mooie haakjes omdat ik ongesteld ongeveer het lelijkste woord vind voor je menstruatie, maar dan weet ik wel dat iedereen weet wat ik bedoel. Wie was er bij je, of juist niet. Wie vertelde je wat er aan de hand was, of juist niet. Hoe kwam je aan je kennis en wie heeft op dat moment gezorgd voor de blauwdruk die we nu in deze blog gaan veranderen. Veranderen?? Ja veranderen, ik wil namelijk dat je anders naar je lijf en je maandelijkse cyclus gaat kijken. Kijk eens goed naar hoe tof dat lijf eigenlijk werkt, en ja wij vrouwen menstrueren! Dat is hartstikke cool!

OH waar ben ik nu beland, denk je misschien… Lees even verder als je nog niet afgehaakt bent ????

Oke, wat ik op school leerde ging ongeveer zo….

We kregen een plaatje voor ons met aan de ene kant de binnenkant van een vrouw en aan de andere kant de binnenkant van een man. Met van die lijntjes bij elk orgaan en dan een officiële naam er bij zoals urinebuis, clitoris, kleine en grote “schaam”lippen… Ja ga ik weer met mijn haakjes… Lelijk woord “schaam”lippen…. Ik vind labia veel mooier klinken. Waar hebben wij ons voor te schamen ook al weer? Goed ik dwaal af. Mijn leraar destijds legde uit, jongens krijgen rond de pubertijd voor het eerst een natte droom. Meisjes worden vanaf 12 jaar ongeveer ongesteld. Dit kan eerder en later zijn, ieder op zijn tijd. Meisjes kunnen vanaf dat ze ongesteld worden zwanger raken. Oh? Oke…. Dacht ik, hoe dan? Wie wil weten hoe je een condoom om een banaan om doet??? Zei de leraar… niemand stond vrijwillig op dus hij deed het even voor. En dat was het. 14 jaar oud, geen idee waar die man het over had en ik menstrueerde al 3 jaar. Er zullen echt veel betere voorlichtingen zijn, absoluut. Maar wat als wij als vrouwen meisjes gaan leren dat er over gesproken mag worden, zowel onderling als met jongens/mannen en dat we niet hoeven te doen alsof het VIES is. Laten we daar beginnen.

Wat gebeurd er fysiek in het lichaam van een vrouw tijdens haar menstruatie cyclus:

Veel vrouwen zien menstruatie bloed als iets bijna viezer dan poep. Ze zien het alleen als afval product. Ja vrouwen ja, niet eens tiener meisjes of jongens en mannen, volwassen vrouwen. En dan vraag ik je altijd wie heeft jou geleerd dat je menstruatie bloed iets vies is? Dan is het antwoord vaak moeder, of oma of tante of zus of vriendinnetjes. Toegeven dat je iets niet vies vind terwijl een ander er van gruwelt is zo’n beetje het dapperst wat je kan doen in deze maatschappij. We zijn namelijk bang om afgewezen te worden en om ook “vies” gevonden te worden. Maar menstruatie bloed is in vergelijking met poep echt heel onschuldig. En ook al komt het uit je vagina, een afval product vind ik echt te weinig eer voor menstruatie bloed. Wat gebeurd er eigenlijk tijdens je cyclus, laten we daar eens naar kijken:

Dag 1 van je cyclus. (Het moment dat je bloed.)Het oestrogeen en progesteron level is zo laag dat de Hypothalamus (deel in de hersenen wat met onze eierstokken communiceert) stopt met de hypofyse aan het werk te zetten om het hormoon FSH en LH te produceren. De goed doorbloede slijmlaag wordt afgebroken. Er wordt dus een laagje baarmoeder slijm wat zich heeft opgebouwd op de wand van de baarmoeder afgebroken, dat slijm is nuttig om een bevruchtte eicel in te nestelen. Door de vele bloedvaatjes in die slijm laag komt er bloed mee en verliezen we dus niet alleen maar slijm. Het bloed is nuttig voor een bevruchte eicel om aan zuurstof te komen, voedingstoffen, en om afvalstoffen en kooldioxide kwijt te kunnen.

Dag 2 t/m 4 slijmlaag wordt afgebroken.

Dag 5 t/m13 De Hypothalamus zet de hypofyse aan tot het afgeven van het FSH (follikel stimulerend hormoon) en LH( Luteïniserend hormoon) om een follikel te laten rijpen. De Follikel gaat oestrogeen produceren.

Dag 14 Er ontstaat en piek in oestrogeen en daardoor een piek in hormoon LH die zorgt voor de eisprong. De eicel komt los uit de follikel en gaat onderweg in de eileider. Het overblijfsel van de follikel blijft achter in de eileider en heet nu het gele lichaam. Het gele lichaam produceert Oestrogeen en progesteron om de naderende menstruatie nog even uit te stellen en het eitje de kans te geven om bevrucht te raken. Als de eicel niet bevrucht wordt sterft deze af en lost het op in het lichaam.

Dag 15 t/m 20 Ondertussen wordt het baarmoeder slijm dikker en dikker en groeit het gele lichaam. Op dag 20 is de oestrogeen en progesteron op een hoogtepunt.

Dag 21 t/m28 Het gele lichaam wordt weer kleiner en de aanmaak van oestrogeen en progesteron neemt af. Door het ontbreken van deze hormonen breekt het opgebouwde slijmvlies af en begint de cyclus weer opnieuw.

Deze beschrijving is afgestemd op een cyclus van 28 dagen, nou kan een cyclus nogal verschillen in tijd. En is geen vrouw gelijk. Er is niks mis met een langere of iets kortere cyclus, dit zou het ideaal beeld moeten weergeven. Ik weet niet of ik dit op mijn 14e had begrepen, maar wat ik hierboven heb beschreven is niet wat ik op die leeftijd heb meegekregen. Ik wist niet meer dan “het er bij hoorde als je een vrouw bent”. De tekst hierboven heb ik gevormd uit een les filmpje van Stephan Rutenfrans. Hij maakte lesstof op film voor zijn HAVO studenten en ik hoor hem bij 1 punt zeggen over de neurosecretorische cellen in de hypothalamus dat dit meer stof is voor de VWO en niet voor HAVO. Persoonlijk vind ik dat jammer, waarom heeft niet elke vrouw of man recht om te weten hoe het lijf werkt. Ik weet 1 ding zeker, op mijn VMBO niveau waar ik Biologie les had, hadden ze het niet eens over ons hoofd! Het gebeurd allemaal in onze onderbroek dus waarom zullen we het over het hoofd hebben! En er zullen per school en leerkracht echt verschillen in zitten. En de man bedoeld denk ik niet wat ik nu bedoel, als er een leerling bij hem komt en zegt; ik wil dat weten, had hij het zeker verteld. Het gaat mij er om dat we met ons onderwijs systeem bepalen hoeveel kennis een persoon mag hebben. En in dit geval over ons lichaam. Kunnen we vrouwen nu eindelijk eens vertellen dat ons hoofd echt ook te maken heeft met onze cyclus.

De hypofyse is niet groter dan een erwt en een aanhangsel van de hypothalamus.

Op mijn Poll stemde 35% dat je er nog nooit over hoorde en 65% dat je dit al wist. Als je dit al wist, petje af! Tot voorkort wist ik dit nog niet en ben klaar voor de volgende stap om me meer te verdiepen in de fysieke kant van de menstruatie zodat ik ook beter snap wat het geestelijk met ons doet. Als onze cyclus door een deel in onze hersenen geregeld wordt, hoe gek is het dan dat stress een uitwerking heeft op onze cyclus. Niet heel gek lijkt me. En stress heeft meer invloed dan we voor mogelijk houden. Het kan in extreme gevallen de menstruatie helemaal uit laten blijven of juist een anovulaire menstruatie veroorzaken (een cyclus korter dan 21 dagen). Maar ook een hevigere beleving van pijn, effecten op bloed verlies en allerlei andere klachten.

Wat voor jou werkt om anders naar je menstruatie te kijken is natuurlijk voor iedereen anders. Je kan bijvoorbeeld bijhouden in een menstruatie app hoe je cyclus loopt. Persoonlijk gebruik ik de app van Clue, in deze app kun je allerlei dingen bijhouden zoals de hoeveelheid bloed in licht, normaal, zwaar en spotting, zo ook lichamelijke klachten, je huid, je haar, libido en zo nog veel meer. Er zijn meerdere apps te krijgen, maar wat je er mee bereikt is dat je weet hoe je lijf en ook je hoofd reageert tijdens je cyclus. In de week voor je menstruatie kun je bijvoorbeeld vast in de laatste 3 dagen minder belangrijke afspraken plannen. En tijdens de zware dagen in je menstruatie helemaal niets plannen als dat niet hoeft. En nou ben ik me er van bewust dat ik makkelijk praten heb, en dat sommigen als eerst aan hun baas denken als ik dat zeg. Maar ik denk dat het tijd wordt dat ook onze werkgever snapt wat onze menstruatie voor gevolgen kan hebben. Het heeft namelijk, of je het leuk vind of niet, invloed op de keuzes die je maakt, je werk kwaliteit, en je werk snelheid. Pijnklachten, vermoeidheid en humeurschommelingen stoppen we maar al te graag weg op de plek waar we meer dan 8 uur per dag zijn.

Wat je bijvoorbeeld kan doen:

Yoga:

Er zijn verschillende yoga poses die meehelpen tijdens de menstruatie. Poses die het bekken doen ontspannen en adem technieken die helpen ontspannen.

Ademhalingsoefeningen:

Probeer naar de pijn toe te ademen, doe dit heel bewust bij het uitademen. Adem diep in en adem heel bewust via je neus uit en bedenk daarbij dat je die adem helemaal laat zakken tot je buik. Doe dit een paar keer achter elkaar.

Warm douchen:

Neem een warme douche en masseer je buik met een lekker ruikende zeep. Een pittenzak kan ook wonderen doen.

Maak je klaar voor je menstruatie, wees voorbereid:

Maak voor jezelf een soort ritueeltje met bijvoorbeeld een pakketje voor jezelf maken, of een standaard handeling als je weet dat je menstruatie ieder moment kan starten. Bijvoorbeeld een leuk boek/magazine om te lezen. Fijne menstruatie producten zoals super zacht wasbaar maandverband of een menstruatie cup. (pure) chocolade en een fijne ontspannende thee. Massage olie met je favoriete geur, meditatie, wierrook of een mooie bos bloemen waar je blij van wordt.  

Menstruatie thee:

Persoonlijk gebruik ik de vrouwen thee van Eleoflora.nl in deze thee zitten fijne kruiden zoals vrouwenmantel, frambozenblad, kamille en nog veel meer natuurlijk. Maar deze kruiden doen naar mijn idee heel erg veel om de krampen wat te verlichten. Vaak merk ik het verschil al na een paar slokken thee. 

Orgasme:

Ja, ik ben me er van bewust dat dit niet de meest voordehand liggende methode is. Maar bij een orgasme komen er stofjes vrij in het lichaam die pijnstillend werken.

Rust nemen:

Één of meerdere dagen lekker rust nemen en even lekker voor jezelf zorgen met al het bovenstaande! ; )

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog ziet dat wij vrouwen een stuk liever voor ons zelf mogen zijn tijdens onze cyclus, dat er een hoop te leren valt over je eigen behoeften en dat je daar met wat creativiteit prima op in kan springen zonder alles te laten wat je graag had willen doen.

 

 

 

 

 

0 Reacties

Er is nog niet gereageerd

Reageer

Annuleren
Facebook Pinterest

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.